tisdag 24 januari 2012

Njaa..

Kopierat ifrån babycenter.


Jag har gått tio dagar över tiden och börjar bli desperat! Kan jag göra något så att förlossningen kommer igång?


svar: Sally Sago Man vet fortfarande inte säkert varför förlossningen startar just när den gör, men det finns några "naturliga" metoder att prova för att sätta igång förlossningen om du och ditt barn mår bra. Innan du gör något bör du dock fråga din barnmorska eller läkare, särskilt om det finns medicinska hinder eller om man överväger att av medicinska skäl.


• Man tror (men det finns inte klara bevis) att samlag fungerar på två sätt: Det kan stimulera frisättningen av det "värkframkallande" hormonet oxytocin, vilket kan öka frekvensen av . Sperman innehåller också så kallade prostaglandiner. Det är ett slags hormon som kan hjälpa livmoderhalsen att mogna eller mjukna så att den lättare kan öppnas när förlossningsvärkarna börjar.


Om du tror att vattnet gått ska du undvika att ha samlag eftersom infektionsrisken då kan öka. Kontakta i stället din barnmorska eller förlossningsavdelningen.


• Stimulering av bröstvårtorna frisätter hormonet oxytocin och kan hjälpa till att starta förlossningen. Sannolikheten för att det ska fungera är störst om livmodermunnen är mogen och redo att öppnas, annars verkar det bidra till att påskynda mognadsprocessen. Det finns ingen regel för hur mycket eller hur frekvent stimulering av bröstvårtorna som behövs för att stimulera värkarna.


• Promenader är ett annat vanligt råd. Förklaringen kan vara att det invändiga trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen stimulerar frisättningen av oxytocin, vilket man tror kan sätta igång förlossningen. Om barnet inte är fixerat eller ligger högt upp i bäckenet kan promenaderna också göra att barnet lägger sig i ett , vilket ökar sannolikheten för att förlossningen ska starta av sig själv.


• Vissa kvinnor tror att alternativa behandlingsmetoder, som akupunktur eller reflexologi, kan hjälpa till att få igång saker och ting. Rådgör alltid med en kvalificerad utövare som känner till din medicinska historia och har erfarenhet av att arbeta med gravida kvinnor.


Lyssna inte på förslag som att använda laxermedel som ricinolja eller vattenlavemang, vilket stimulerar tarmrörelserna. Det kan leda till obehag, ibland vara smärtsamma och leda till komplikationer som infektioner eller uttorkning.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar